Центар за међународну сарадњу

Међународни пројекти

 

Темпус је програм Европске уније који помаже реформу и модернизацију високог образовања у партнерским земљама и један је од најстаријих и најуспешнијих програма сарадње ЕУ. Акроним Темпус настао је 1989 од Trans-European mobility scheme for university studies (паневропска шема за мобилност на нивоу универзитских студија). Данас програм има нешто другачији оквир и циљеве али је првобитно име задржано.

 

 

Ерасмус - Западни балкан је програм академске размене у који је укључено шест Универзитета земаља западног Балкана и пет универзитета ЕУ. Студенти и наставници ће имати користи од могућности да уче, предају и истражују у иностранству. Универзитети учесници у програму  ће повећати капацитете за наставу и стећи међународну видљивост.

 

 

Ерасмус Мундус је програм подршке сарадњи и мобилности у високом образовању кроз промовисање најквалитетнијих европских мастер и докторских студија. Програм има за циљ унапређење квалитета високог образовања и међукултурног разумевања кроз сарадњу са партнерским земљама (земље које нису чланице ЕУ-прим. прев.). Њиме се жели повећати атрактивност и препознатљивост европског високог образовања широм света и Европска унија као један од центара изузетности.

 

 

The introductory ReFEEHS Consortium meeting was held at the Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, on October 23rd, 2015. Consortium is built as a partnership between the schools of Health Sciences (Medicine, Pharmacy, Dentistry and Nursing) from the four Serbian universities and four EU universities sharing the common interest in continuous improvement of curricula and academic mobility and exchange. Among 36 attendees, delegates from the associated project partner Institute of Public Health of Serbia were also present.